Schiphol en Specialisterren, een succesvolle samenwerking met Sociale Impact!

De vraag van Schiphol 

Binnen Schiphol is er de afdeling IT & data, waar alle digitale ontwikkeling plaatsvindt om de reizigersbeleving slimmer te maken, de reis te versnellen en te vergemakkelijken en de operatie efficiënter te maken.

Op deze afdeling is een van de digitale projecten het trainen van een model die camerabeelden van vliegtuigopstelplaatsen (VOP’s) analyseert, om met die data onder andere voorspellingen te doen over wat er op de VOP gaat gebeuren. Dit project is er om het operationele proces rondom de VOP te kunnen verbeteren en vertragingen te kunnen voorkomen. Zie ook dit artikel.

‍Voor dit project waren er annotators nodig, die het leuk vonden om alle gebeurtenissen die er rondom de vliegtuigopstelplaats plaatsvinden, te observeren en annoteren. Dit moest erg nauwkeurig gebeuren en zodoende zijn ze bij Schiphol gaan zoeken naar mensen met een vorm van autisme en zijn zo bij Specialisterren terecht gekomen. 

‍De samenwerking

Voor het Coronavirus werkte de mensen van Specialisterren op vaste dagen bij Schiphol, maar sinds maart 2020 werken zij thuis of op het kantoor van Specialisterren. Het werken op afstand zorgt voor rust en biedt mogelijkheden voor het creëren van een prikkelarme omgeving. Desondanks zijn de mensen van Specialisterren echt onderdeel van het team van Schiphol en nemen ze deel aan stand-ups en virtuele vrijdagmiddag borrels. 

Het resultaat 

Het annoteer werk blijkt erg goed bij onze mensen te passen en van cruciaal belang te zijn. Door genoteerde observaties, kunnen de mensen van Schiphol hun werk goed doen. Qua maatschappelijke impact zorgt deze samenwerking voor 2 banen per jaar voor mensen met een vorm van autisme.


Terug naar overzicht

Interesse in onze diensten?