Kennisblog: geautomatiseerd testen

Specialisterren levert al ruim 10 jaar geautomatiseerd testen. Hiermee stellen we ontwikkelaars in staat om snel en wendbaar software te bouwen. Ook leveren we hiermee het bewijs aan de Product Owner (PO) dat de software voldoet aan de functionele eisen. Op die manier zijn zowel de scrum master als PO in staat om snel en wendbaar software te ontwikkelen en in productie te nemen.

Wat is geautomatiseerd testen?

Geautomatiseerd testen is een manier om zonder menselijke handeling software te testen. Dit houdt in dat een test engineer een testset bouwt in de test of acceptatie omgeving, voor een afgebakende flow in de software. Wanneer de testset compleet is kan er met een klik op de knop een test draaien. Hier komt een rapport (PDF/Allure/Mochawesome /andere HTML rapportage) uit, waar in een oogopslag is te zien waar in de software nog bugs zitten. Geautomatiseerde testen worden vaak gerund door testautomation servers zoals Jenkins ofwel Azure Devops.

Waarom geautomatiseerd testen?

Geautomatiseerde testen kun je herhalend/periodiek aftrappen. Dit kun je doen door de testscripts te integreren in een CI/CD pipeline. Dit zorgt ervoor dat je scripts periodiek, bijvoorbeeld elke nacht kunt laten draaien. Met een klik op de knop is in te zien waar regressie fouten zijn opgetreden bij het opleveren van nieuwe functionaliteiten. Hierdoor kan een developer of Product owner altijd weten of het product aan de vereiste kwaliteitseisen voldoet. 

Doordat developers vaker feedback krijgen en de software hierdoor minder foutgevoelig is, is er minder tijd nodig voor het fixen van bugs. Ook is testautomatisering minder foutgevoelig dan handmatig testen en eventuele handmatige testers zijn in te zetten tijdens ontwikkel sprints om nieuwe features te testen. Dit alles zorgt voor een hogere velocity en wendbaarheid tijdens de software creatie/ontwikkelen. 

Wanneer kun je geautomatiseerd gaan testen?

Zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces, maar wel pas als er een stabiele code is die als basis kan dienen. Als de geautomatiseerde test set er eenmaal is raden wij aan deze test uit te voeren als er een van de situaties voordoet:

  • Aan het eind van de dag code ingechecked wordt
  • Een functionele wijziging
  • Een code wijziging
  • Een infrastructuur wijziging (keten)
  • Een configuratiewijziging 

Aandachtspunten bij geautomatiseerd testen

  • Om met testautomatisering te starten is het erg belangrijk dat de randvoorwaarden in orde zijn; zoals de testomgeving, test data, infrastructuur en werkende ketens.
  • Ook is het goed om heel helder af te stemmen wat de scope is en wat je wel en niet automatiseert.  
  • Bij de ontwikkeling van een geautomatiseerde testset is het belangrijk om oog te houden op de aansluiting bij het CI/CD proces. Idealiter wordt geautomatiseerd testen opgenomen in de definition of done
  • Een geautomatiseerde testset moet adequaat onderhouden worden. Doe je dit niet dan is de test niet meer betrouwbaar of zelfs niet meer werkend. 

Wil je meer weten over geautomatiseerd testen? Neem dan contact op met ln.ne1711695146rrets1711695146ilaic1711695146eps@o1711695146fni1711695146 

Related Posts

Ga naar de inhoud